** kleurplaat van een dromedaris

DE LEEUW

Is deze leeuw wel aan het brullen?
Wie weet is hij aan het gapen.
Dat mannetjes leeuwen minder actief zijn dan de vrouwtjes is algemeen bekend.

Leeuwen zijn grote katachtige zoogdieren.
Zij leven in Afrika en een deel van India op open vlakten.
De mannetjes leeuwen kunnen van kop tot romp wel 3 meter worden.
De staart wel 1 meter.
Deze heeft een harige kwast met een hoornige stekel.
De mannetjes leeuwen hebben prachtige manen.
De vrouwtjes leeuwen zijn kleiner dan de mannetjes.
Zij zijn de jagers.
Dit doen ze door hun prooi naar de andere leeuwinnen op te jagen.
Ze doden het dier met een beet in de hals.
De vrouwtjes leeuwen jagen op antilopen, zebra's enz.
Soms stelen ze een prooi van een hyena.
Wanneer de leeuwen een buit gedood hebben, mogen eerst de mannetjes eten.
Daarna de vrouwtjes en de welpen.
Leeuwen leven in troepen van soms wel 30 leeuwen.
Er zijn dan meer vrouwtjes en een paar mannetjes.
Vrouwtjes leeuwen zijn zo'n 103 dagen zwanger.
De welpen worden blind geboren en zijn 18 maanden volwassen.
Na 3 of 4 jaar worden de mannetjes leeuwen uit de troep weggejaagt.
Zij leven dan alleen verder.
Leeuwen zijn bedreigde dieren.
Hun tanden en botten worden o.a. als geneesmiddel gebruikt.

**