** kleurplaat van een luiaard hangend aan een tak

DE LUIAARD

De luiaard lui?
Hij slaapt nog geen 10 uur per dag.
Een luiaard is traag, maar pas op als hij zich moet verdedigen.
Dan haalt hij met zijn klauwen snel uit.
De luiaard leeft in Zuid-Amerika hoog in de bomen.
Daar hang hij de hele dag en eet bladeren.
Zelfs zijn haar groeit ondersteboven.
Er zijn verschillende luiaarden.
De tweevingerige en de drievingerige luiaard.
1 keer per week komt de drievingerig luiaard naar beneden.
Dan maakt hij een kuiltje, en poept daarin.
De tweevingerige luiaard laat zijn ontlasting gewoon vallen.
Luiaarden kunnen niet lopen.
Ze trekken zich met hun armen wat voort.
Luiaarden worden ongeveer 50 of 86 cm groot, en wegen ongeveer 5 kilo.
Ze kunnen wel 40 jaar oud worden.
Luiaarden leven alleen en komen alleen bij elkaar om te paren.
Wanneer een luiaard-jong na 6 maanden geboren wordt, grijpt hij zich met zijn klauwtjes aan zijn moeder vast.
Hij drinkt gedurende 30 dagen moedermelk en daarna door haar uitgespuugd eten.
De luiaard heeft 2 nekwervels.
Hierdoor kan hij zijn kop alle kanten opdraaien.
De luiaard heeft geen staart.

**